Twitter Jana

poniedziałek, 11 marca 2013

Wzór Broca + Wzór Broca-Brugsha. Idealna masa ciała (1).

Wzór Broca

Najbardziej znany i najstarszy wzór określający prawidłową (przeciętną, właściwą) masę ciała. Wynik uzyskuje się poprzez odjęcie od wzrostu (wyrażonego w centymetrach) liczby 100. Wzór ma być miarodajny dla wzrostu z przedziału 160-190cm.



WAGA NALEŻNA wg Broca = wzrost (w cm) - 100



Wagę idealną uzyskuje się poprzez odjęcie od wagi należnej: 10% jej wartości dla mężczyzn (mnożymy przez 0,9) oraz 15% dla kobiet (mnożymy przez 0,85). Z tego wynika prosty wniosek, że waga prawie idealna to przedział między wagą idealną, a należną.



WAGA IDEALNA wg Broca
      (kobiety) = waga należna * 0,85
(mężczyźni) = waga należna * 0,9



Natomiast w drugą stronę sprawa wygląda następująco: pomiędzy wagą należną, a nadwagą mamy wagę akceptowalną. Nadwaga zaczyna się w momencie kiedy masa ciała przewyższa o 10% wagę należną, z kolei otyłość wtedy gdy waga należna zostanie przekroczona o 20% .



NADWAGA wg Broca > waga należna * 1.1
   OTYŁOŚĆ wg Broca > waga nalezna * 1.2



Wskaźnik Broca-Brugsha

Idealną wagę uzyskuje się poprzez odjęcie liczby 100, 105 lub 110 od wysokości ciała. To, którą z nich się odejmie zależne jest od tego w jakim przedziale (poniżej) jest nasz wzrost. Nie istnieje rozróżnienie płciowe. Wskaźnik jest obliczalny dla wzrostu z przedziału 155-190 cm.



WAGA IDEALNA wg Broca-Brugsha
= wzrost (dla przedziału: 155 - 164 cm) - 100
= wzrost (dla przedziału: 165 - 175 cm) - 105
= wzrost (dla przedziału: 176 - 190 cm) - 110



Wyniki na moim przykładzie

Mężczyzna,
Wzrost: 190 cm:

Wzór Broca
Waga idealna: 81 kg
Waga prawie idealna: 81,01 - 89,99 kg
Waga należna: 90 kg
Waga akceptowalna: 90,01 - 99 kg
Nadwaga: 99,01 - 108 kg
Otyłość: więcej niż 108 kg

Wskaźnik Broca-Brugsha
Waga idealna: 80 kg


Patrz także:
Wskaźnik Masy Ciała BMI
Wzór Lorentza, Tatonia, Bernharda - kliknij
Wzór Hallsa
Wskaźnik Talia Wzrost WHtR

Grafika: własność blogu. Wpis powstał 16.IV.2009, Aktualizacja: 11.III.2013.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz