Twitter Jana

piątek, 28 stycznia 2011

Mierzenie: po co? dlaczego? i gdzie?

Mierzenie się to druga, obok ważenia, podstawowa czynność podczas odchudzania.

Kiedy?

Wszystkie zasady dotyczące tego kiedy się ważyć dotyczą także mierzenia. W dużym skrócie: zawsze raz na miesiąc, na jego początku, rano, po przebudzeniu, po porannej toalecie, przed śniadaniem. Można częściej, jeśli czujemy taką potrzebę.

Co mierzymy?

Przede wszystkim obwód w talii, który sam w sobie jest wskaźnikiem. Do tego obwód bioder dzięki czemu będziemy mogli obliczyć ważny wskaźnik WHR (pas do bioder). Jeżeli chcemy obliczyć procentową % zawartość tłuszczu w organizmie należy do tego dołożyć obwód: klatki piersiowej, szyi, uda, łydki i biceps.

A po co?

Ponieważ błędem jest śledzenie wyłącznie ciężaru swojego ciała podczas odchudzania. To bardzo niedoskonały wskaźnik, który może zamazać obraz rzeczywistości.

Patrz także:
Kiedy się ważyć?
Jaki obwód w talii zagraża zdrowiu?
Co to jest WHR?
Jak obliczyć procentową zawartość tłuszczu w organizmie?
Historia moich rozmiarów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz